Fysiotherapie Socrates

In goede handen!

Kinesiotaping


Velen zullen op televisie ongetwijfeld sporters hebben gezien met veelkleurige tape op uiteenlopende plekken op hun lichaam. Tape die zelfs gedurende de beoefening van de sport, ook in het water, gewoon blijft zitten.

 

Kinesiotaping is een manier van tapen met een speciaal daarvoor ontworpen, elastische, tape. Het is een methode om spieren te tapen, die oorspronkelijk ontwikkeld is in Japan. De tape heeft ongeveer dezelfde rekbaarheid als de huid, ca. 140%, en wordt vaak onder (lichte) rek op spieren of gewrichten aangebracht. Zo worden de spieren niet vastgezet, zoals gebeurt bij niet rekbare tape, maar kunnen vrij bewegen, terwijl de maximale spierstrekking toch enigszins beperkt wordt. Door de elasticiteit van de tape wordt de huid als het ware licht “opgetild” van het omringende weefsel waardoor, bij blessures, drukvermindering, een betere doorbloeding en verbeterde afvoer van eventueel lymfevocht wordt bewerkstelligd. In vele gevallen heeft de drukvermindering op de zenuwuiteinden een verlaging van pijn tot gevolg, terwijl tevens het spierstelsel wordt ondersteund.

 

De tape wordt aangebracht door een daartoe opgeleide therapeut en vindt zijn toepassing veelal, maar zeker niet uitsluitend, bij sporters. Door het aanpassen van de richting en de rek bij het aanbrengen van de Kinesiotape kunnen verschillende invloeden worden uitgeoefend op spieren, pezen, gewrichten en huid. Daardoor kunnen herstel van blessures, doorbloeding en afvoer van lymfevocht worden verbeterd. Het tapen gebeurt veelal in combinatie met andere behandeltechnieken zoals Dry Needling, Oefentherapie en sommige mobilisaties. De tape kan enkele dagen blijven zitten en heeft weinig te lijden van water.

 

Wanneer Kinesiotaping toepassen?

 Deze vorm van taping is toepasbaar bij veel soorten van klachten die ook op deze site onder Dry Needling worden genoemd. Als zodanig is dit dan ook een goede ondersteunende toepassing bij Dry Needling en tevens bij Oedeemtherapie.Tevens helpt Kinesiotaping het stimuleren van de doorbloeding, het verminderen van zwellingen en het verminderen van ontstekingsklachten.

 

 


Kaart
Opbellen
E-mail